בעצם יש כאן שני מתכונים בפעם אחת – כמו שאני אוהבת!
זה התחיל בכלל בתוספת כרובית (בסגנון קצת אסיאתי) שהכנתי ליד הפילה סלמון הקבוע שלי, זה הפך למן "טאפס" כרובית עם זילופי יוגורט מעל… וזה המשיך בלביבות כרובית אפויות ומעולות שהכנתי מהשאריות (בהשראת לביבות הזוקיני שלי) – ואת הרי יודעת שאחד הדברים האהובים עליי הוא למנף את השאריות!
אז נכון, זה אומר שהמתכון ללביבות הוא "לא בדיוק אני", במובן הזה שיש פה בעצם שלב מקדים של הכנת הכרובית… ואני כידוע, פחות אוהבת שלבים (מן טיפוס כזה של כאן ועכשיו!) אבל מצד שני, יש פה שתי מנות (מעולות!) וקלות להכנה בפעם אחת, וזה כבר יותר מתחבר לי עם עצמי
סיפורון – המתכון של הכרובית הזו נוצר בהשראת רחל, המורה שלי לקרמיקה. באחד השיעורים פטפטנו על כרובית… אני סיפרתי לה על המתכון שלי לכרובית קראנצ'ית והיא סיפרה לי על המתכון של מיכל אנסקי לכרובית במחבת עם מים ושמן. מודה שעד היום לא טרחתי לפתוח את המתכון המקורי (עצלנית שכמותי) אלא הסתפקתי בהסבר הקצר שנתנה לי רחל, תוך כדי שאני משייפת באובססיביות קלה את שולי הקערה שהכנתי בשיעור, שבדיוק יצאה "משריפה ראשונה" (מונחים של שיעור קרמיקה, זר לא יבין זאת )
מה שהכי הדליק אותי בהסבר, היה ה"טכניקה החדשה" שלא הכרתי, שאפשר בעצם "לבשל" משהו במחבת עם קצת מים וטיפונת שמן! וכשאני נדלקת על משהו, אני מפסיקה להקשיב וכבר מדמיינת איך אני הולכת ליישם את זה בבית על עוד מיליון ואחת דברים…
רכיבים
לכרובית עצמה (בתור תוספת/ טאפס (ל 3-4 סועדים | או כהכנה ללביבות)
כרובית בינונית – מפורקת לאשכולות קטנטנים
מים
שמן זית – כ-3 כפות
בלסמי – חצי כפית (לא חובה)
מלח ופלפל גרוס
להגשה – יוגורט טבעי, שמן זית | להגשה בסגנון אסיאתי – סויה ושמן שומשום () ואז, בלי בלסמי…
ללביבות (כ-20 יחידות) – צריך גם –
ביצה
פירורי לחם – 3 כפות
יוגורט – כפית גדושה
פרמז'ן מגורדת – 1-2 כפות
בולגרית/פטה (5%) מגורדת – כ-2 כפות
שקדים פרוסים – 2-3 כפות
מלח פלפל, לפי הטעם
______________
() – זה הסימן למה שכדאי שתמיד יהיה לך בבית (לרשימה המלאה כאן)
הוראות הכנה שלב, שלב
לכרובית – בקצר וקולע – חממי מחבת עם מי ברז בגובה אצבע והוסיפי כף שמן זית | עם בעבוע קל, הוסיפי פנימה את אשכולות הכרובית הקטנטנים | הביאי לרתיחה | מידי פעם נערי את המחבת מעט | השאירי על אש גבוהה עד להיעלמות המים (כ-15-20 דקות) | זלפי שמן זית, טיפה בלסמי, מלח פלפל וערבבי מעט (לעוד 5-10 דקות) כדי שהכרובית תיצרב מכל הכיוונים | אם הכרובית עדיין קשה לטעמך, הוסיפי עוד קצת מים רותחים ובשלי עד שייעלמו – כבי את האש, העבירי לצלחת הגשה, זלפי מעל יוגורט, שמן זית מלח ופלפל גרוס ותגישי בסטייל – ככה פשוט!
ללביבות – בקצר וקולע – מעכי את הכרובית שהכנת עם מזלג, הוסיפי את יתר הרכיבים, מלח ופלפל וערבבי בקערה | צרי לביבות על נייר אפיה (ללביבות עגולות במיוחד השתמשי בטיפ הזה) | התיזי מעט שמן זית על כל לביבה ועוד טיפונת מלח גרוס | הכניסי לתנור שחומם מראש על 190 מעלות לכ-15-20 דקות (או עד להזהבה) | הניחי כמה דקות לצינון | סדרי אחת מעט מעל השניה על צלחת הגשה | הוסיפי ליד קערית יוגורט מתובלת בשמן זית ופלפל גרוס – ותגישי בסטייל – ככה פשוט!
ובקצת יותר ארוך (כמו ב- או במילים אחרות, עם כל הניואנסים הקטנים…) –
הכרובית
1. שטפי היטב את הכרובית וחתכי אותה לאשכולות קטנטנים (ככל שיהיו יותר קטנים הכרובית תהיה מוכנה מהר יותר)
2. מלאי מחבת גדולה במי ברז בגובה אצבע, הוסיפי כף שמן זית (או שמן רגיל) על אש גבוהה והמתיני לבעבוע קל/הופעת אדים
הכניסי את פרחי הכרובית פנימה ופזרי אותם במחבת
3. השאירי על אש גבוהה הרבה זמן (כ-15-20 דקות לפחות) עד שהמים יתאדו לחלוטין! את יכולה ממש ללכת קצת ולחזור… כי היא פשוט צריכה זמן הכרובית… ובזמן הזה היא לא רוצה שתעשי איתה כלום, אפילו לא לערבב… גג לנענע את המחבת פעם אחת (אז אני בטוחה שיש לך מה לעשות בינתיים )
תוך כדי, יתחיל להיות ריח של כרובית באוויר והכרובית תשנה את צבעה לצהבהב…
הערה – ככל שתשימי בהתחלה יותר מים – זמן הבישול יתארך (לוקח להם יותר זמן להתאדות) והכרובית תצא רכה יותר. אז בהתאם להעדפות שלך תקבעי את כמות המים. אני אישית מעדיפה את הכרובית קצת קשה ולכן אני שמה מעט מים…
4. אחרי שהמים התאדו לחלוטין, הוסיפי שמן זית וגם טיפה בלסמי אם בא לך (או לחילופין במקום הבלסמי מעט שמן שומשום וטיפונת סויה, אם את בקטע אסיאתי) ותני לה עוד כ-10 דקות.
מהשלב שהמים התאדו לחלוטין, מתחיל השלב הכי (!) חשוב – צריבת (חריכת) הכרובית, שעושה אותה שחומה בחלק מהמקומות. בשלב הזה ערבבי פעם פעמיים, כדי שהכרובית תיצרב מכמה כיוונים (זה הכי טעים!!)
אם את מרגישה שהכרובית עדיין קשה מידי לטעמך, את יכולה להוסיף מעט מים רותחים ולתת לה עוד זמן בישול עד שהמים יתאדו
בסוף, תתבלי במלח פלפל ועוד קצת שמן זית, תטעמי ותתקני תיבול
5. העבירי לצלחת הגשה, זלפי מעל יוגורט, שמן זית ופלפל גרוס ותגישי בסטייל – ככה פשוט!
טיפ – כדי לזלף את היוגורט בפסים עדינים כאלה כמו במסעדה (רואים את זה טוב יותר בתמונה הראשונה למעלה…) – אני מערבבת את היוגורט עם שמן זית ומדללת עם כמה טיפות מים, מעבירה לבקבוקון פלסטיק לחיץ (כמו זה שהשתמשתי בו להכניס ריבה לסופגניות, תראי תמונה בפוסט הסופגניות – כאן), מנערת היטב ומזלפת בתנועות מהירות קדימה ואחורה.
את יודעת שאני אוהבת לתת לך את הדגש על הניואנסים הקטנים שבעיני עושים את כל ההבדל
*אם הלכת על התיבול האסיאתי את כמובן מגישה בלי יוגורט! (מה שנקרא בשפת עורכת הדין שבי – רק "למען הסר ספק" )
הלביבות
לפני הכל, חממי תנור ל-190-200 מעלות, חימום רגיל למעלה ולמטה | הוציאי את הרשת והתבנית, רפדי תבנית בנייר אפיה
1. את הכרובית המוכנה (שהכנת כמו למעלה) תמעכי במזלג. אל תמעכי ממש, אלא תשאירי קצת חלקים גדולים… ותוסיפי אותה לקערה יחד עם כל יתר הרכיבים
*אגב, אין בעיה לשמור את הכרובית במקרר ולהכין את הלביבות רק למחרת (או אפילו אחרי יומיים)
2. ערבבי את כל הרכיבים לעיסה, הכי טוב ביד, תוך כדי מעיכה | וודאי שהתערובת מתחברת ונוחה לעבודה. אם לא, אולי צריך לשפר אותה קצת | חוץ מזה, תטעמי טיפה ממנה (כן כן! לטעום) ותתקני תיבול (אולי צריך עוד קצת מלח/ פלפל/ פרמז'ן/ פטה) – זה פשוט תלוי בכמות הכרובית שאת מכניסה, ראי הערה בסוף…
3. צרי לביבות על תבנית התנור שריפדת בנייר אפיה. ליצירת לביבות עגולות במיוחד השתמשי בקורצן עוגיות עגול (הסבר בטיפ הזה). עשי אותן דקות יחסית (כסנטימטר)
4. התיזי מעט שמן זית מעל כל אחת (בשפריצר שלנו) והוסיפי טיפונת מלח גרוס
5. הכניסי לתנור שחומם מראש, בשלב האמצעי, על 190-200 מעלות לכ-15-20 דקות (או עד להזהבה קלה)
6. תני להן חמש דקות לנוח על התבנית לצינון קל, סדרי אחת טיפה מעל השניה על צלחת הגשה (אני כרגיל מעדיפה את המאורכת הלבנה הקבועה שלי מכאן) – הוסיפי ליד קערית יוגורט עם טיפה שמן זית ופלפל גרוס ותגישי בסטייל – ככה פשוט!
אז הגעתי ל"שלב של כמה דברים לי אליך" –
הכנה מראש באירוח – גם את הכרובית וגם את הלביבות אין שום בעיה להכין מראש! את הכרובית -טעים להגיש בטמפרטורת החדר אז תשאירי על השיש מכוסה בניילון נצמד אם את מכינה ביום האירוח, או שתכיני יום קודם, שמרי במקרר ותוציאי כשעה לפחות לפני הגשה. אם את מגישה כתוספת למה עיקרית אז כמובן שכדאי לחמם קצת | את הלביבות אין שום בעיה להכין יום או יומיים קודם ולחמם מעט בתנור לפני הגשה – יוצא מושלם כאילו הכנת הרגע!
כמויות ושינויים – בגלל שהמתכון ללביבות נולד מאלתור עם השאריות, אז כל פעם הכמויות של הכרובית קצת משתנות לי… ולכן, לא מדובר פה בכמויות מדויקות (טוב, כמו תמיד אצלי בעצם ) זה פשוט מאוד תלוי בכמות הכרובית שנכנסת לתערובת | אז מה שאני מציעה זה שתתחילי בכמויות שכתבתי (שמתאימות ל 3/4 כרובית בינונית), תערבבי ותרגישי בעצמך – האם התערובת נוחה לעבודה? האם הלביבות שאת יוצרת נשארות יציבות? אם לא, אולי השתמשת ביותר כרובית וצריך להוסיף עוד רכיבים "מדביקים", כמו עוד קצת יוגורט, פירורי לחם ואולי אפילו עוד ביצה ואז בעצם, עוד קצת מהכל…) | האם התערובת טעימה? כן, תטעמי טיפה ממנה, לא יקרה לך כלום! ותתקני בהתאם – אולי עוד קצת פרמז'ן/ פטה/ מלח/ שקדים… בקיצור – אין פה כללים! אין פה מידות מדויקות – פשוט תזרמי עם הרבה ביטחון! זה לביבות – הכל ייצא טעים (ובמקסימום תוסיפי עוד קצת מלח בסוף )
הגשה – לאורחים אני אמנם הכי אוהבת להגיש על הצלחת הלבנה המאורכת שלי… אבל לעצמי לצהריים, הגשתי אותן על צלחת עגולה עם סלט ירוק טעים ליד, ויצאה אחלה ארוחת צהריים יפה וטעימה!
זהו להיום.
יש לך שאלות? הכנת ואת רוצה לספר לי? נהנית לקרוא ובא לך לשתף אותי? אני כאן – מחכה לך למטה בתגובות/במייל/בפייסבוק או באינסטוש – כתבי לי – זה תמיד משמח אותי
אז Stick Around,
חנוכה שמח שיהיה!
עד הפעם הבאה…
טליה
פוסטים קודמים שיתאימו לחנוכה –
ואם אמרנו כרובית, אז קבלי תזכורת לכרובית המנצחת הזו –
את מהממת!
נהנית לקרוא בשקיקה כל פוסט
תודה רבה קרן! איזה כיף 🙂
נראה טוב! והפטנט לאידוי הכרובית גם כן!
האם אפשר להקפיא את הלביבות?
ממממ…אני לא עשיתי את זה לעולם אז קשה לי לומר לך… ובכללי, חוץ מעוגות בחושות ועוד כמה דברים בודדים כמו רוטב עגבניות או עדשים – אני פחות מקפיאה אוכל מבושל. אם ניסית – ספרי לי מה הייתה התוצאה 🙂
טליה, רעיונות ויצירה מופלאים !
את מגרה אותי . כל הכבוד לך !
ביריה
תודה רבה ביריה 🙂